News / Przepisy / Jabłecznik na kruchym cieście
Jabłecznik na kruchym cieście
Przepis na jabłecznik na kruchym cieście, delikatny z lekką nutą cynamonu. Bardzo prosty i szybki w wykonaniu nawet dla początkujących.Czas przygotowania: 45 minut
Kruche ciasto
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 żółtka
- 125 g masła/margaryny (około połowa standardowej kostki)
- 2 łyżki śmietany
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie jabłecznika
Masło powinno być wyjęte wcześniej z lodówki aby łatwiej sie wyrabiało, mąkę przesiewamy, dodajemy do niej masło. Całość siekamy dużym nożem, aby powstała jak najdrobniejsza krajanka. Dodajemy przesiany cukier puder, robimy kopczyk z wgłębieniem w środku gdzie wkładamy śmietanę oraz jajka + proszek do pieczenia. Całość wyrabiamy do połączenia składników, lekko podsypujemy ciasto mąka, aby nie przywierało do stolnicy/ maty – będzie dość miękkie ale zwarte.
Jabłka – masa:
Około 8-10 sztuk średnich jabłek – ja użyłam odmiany Gloster – myjemy i obieramy, kroimy na drobniutką kostkę wykrawając środek.
Wkładamy do średniego garnka delikatnie podlewając wodą, w zależności od użytych jabłek masę należy dosłodzić, ale nie jest to konieczne jeżeli lubicie mniej słodką wersję. Użyłam 3 łyżek cukru oraz 1 łyżeczki cynamonu. Jabłka gotujemy około 15 min często mieszając, aby nie przywarły do dna.
Całość:
Od ciasta odcinamy około 1/4 i odkładamy na bok, pozostałą część masy wałkujemy na okrągły placek i wykładamy je w formie wyłożoną papierem do pieczenia około 30 cm średnicy. Ja lekko naciągam je palcami na boki formy około 0,5-1 cm, całość posypuję czubatą łyżeczką kakao i nakłuwam widelcem.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 6 minut – lekko podpiekamy.
Następnie wyjmujemy je na blat, wykładamy masę z jabłek.
Z pozostałej masy wałkujemy cienki placek takiej samej średnicy jak spód i tniemy na cienkie paseczki około 1 cm, układamy z nich kratkę na powierzchni jabłek. Całość wkładamy do piekarnika na około 25 minut, temp. 180°C.
Życzymy smacznego 🙂